Waar de beginnende zeiler aan moet denken

 

Zeilen is een heerlijke sport. En in ons land hebben we ook voldoende gelegenheid om deze te beoefenen. En wat is er gezonder dan buiten in weer en wind fysiek aan het werk te zijn in gevecht met de elementen. En iedereen kan het leren. Maar voor de beginnende zeiler moet je wel een aantal dingen in de gaten houden voordat je je aan deze heerlijke watersport overgeeft.

Als eerste moet je je eerste schreden op het zeilpad niet in je eentje doen. Laat je leiden door een ervaren zeiler die het klappen van de zweep kent. En voordat je gaat kiezen op wat voor boot je gaat zeilen moet je je afvragen hoe wendbaar je bent. Op een heel grote boot is dat niet zo van belang, maar op een kleinere boot zoals een BM is het belangrijk dat je wendbaar bent en snel weg kunt duiken wanneer de giek een draai maakt. En je moet je voorzorgsmaatregelen nemen voor als je overboord slaat. Ook al ben je een goed zwemmer, als bet water koud is, kun je nog in een rare sitatie verzeild raken. Dus een zwemvest is dan geen overbodige luxe. En dan is er de temperatuur. Houd er rekenining mee dat het op het water kouder kan zijn en harder waait dan aan land. Zorg dus voor dichtgeweven kleding. Googel eens op Zalando Lounge, waar je lekkere truien en sweaters veel goedkoper kunt krijgen. Via Zalando Lounge kun je ook wel een winddicht jack goedkoper kopen. Zorg ook voor een goede huidbeschermer. want op het water verbrand je veel sneller.

Verdiep je eerst eens in de vaartermen. Zorg dat je goed het verschil weet tussen stuurboord en bakboord en laat je voorlichten over de zeiltermen, zoals giek en fok. Je moet echt weten wat dit allemaal betekent. En de verkeersregels op het water zijn ook uitermate belangrijk. Want ook al heb je een ervaren zeiler aan boord. Jij zult ook de handen uit de mouwen moeten steken, bijvoorbeeld als fokkenist. En dan dien je te weten wanneer je voorrang mag nemen en wanneer je deze moet verlenen. Want een aanvaring op het water kan heel vervelende vervolgen hebben. Luister altijd goed naar de kapitein en ga nooit in discussie over een bevel. Voer het domweg uit, want vaak is er gewoon geen tijd voor discussies. En leer tot slot wat zeilknopen.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Mode & verzorging, Winkelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>